Kalça Kireçlenmesi Nedir?
Kireçlenme, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdakların yıpranmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Kıkırdak ismi verilen kısım kemiklerin birbirlerine bakan yüzeylerinde yer edinen parlak ve ıslak bir özelliktedir. Kan dolaşımı yoktur. Herhangi bir şekilde hasar görür ve yapısı bozulursa eklem kayganlığı kaybolacağı için ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Tıbbi olarak “artroz” ismi verilen bu hastalık halk arasında “kireçlenme” ismiyle bilinir.
Kalça Kireçlenmesi Belirtileri
- Hareket sırasında ve sonrasında eklemde ağrı,
- Hava değişiminden önce veya hava değişimi sırasında eklemde rahatsızlık,
- Eklemde şişme ve esneklik kaybı,
- Parmak ucu üzerinde kemiksel şişkinlikler oluşabilir. Benzer şişkinlikler parmağın orta ekleminde de ortaya çıkabilir.
En önemli şikayet ağrıdır. Ağrı sızı tarzında ve tutulan eklemde hissedilir. Ağrı hastalığın başlangıç döneminde hareketle artar ve istirahatle azalır. Hastalık ilerledikçe ağrı basit günlük aktiviteler sırasında bile sorun olabilir. Daha ileri dönemlerde gece uyku düzenini bozan sürekli ağrı oluşabilir. Eklemin hareket kabiliyeti kısıtlanabilir. Ağrının şiddeti her zaman sabit değildir. Hiçbir nedene bağlı olmaksızın iyi ve kötü günler hatta aylar olabilir. Bazı hastalar bunu hava durumuna bağlar ya da daha çok fiziksel aktivite ile ilişkili olduğunu düşünür.
Kalça Kireçlenmesi Nedenleri
Kalça kireçlenmesinin en önemli 2 sebebi yaş ve kilodur. Yaş ilerledikçe üzerinde tüm vücudun yükünü taşıyan eklem kıkırdağı sürtünmeye bağlı olarak incelir ve aşınır. Eğer vücut ağırlığı fazla ise bu sürtünme daha çok olacağından yıpranma hızı artar.
Kalça Kireçlenmesi Belirtileri
İlk ve önemli şikayet ağrıdır. İlk zamanlarda uzun süre ayakta kalmakla, uzun yürüyüşlerle ve merdiven inme-çıkma sırasında ortaya çıkmaya adım atar. Dinlenmekle hasta rahatlar. Sadece zaman içinde hastalık ilerler ve daha kısa yürüyüşlerle kendisini göstermeye adım atar. Dinlenme süresi uzamaya başlar. Bu zamanda hastalar çoğu zaman ağrı kesici ilaçlar alarak rahatlamaya çalışırlar. Hastalığı daha ileri safhalarında istirahat esnasında ve gece uyku sırasında da ağrılar ortaya çıkar. Ağrı kesici ilaçların etki süreleri kısalır.
Kalça Kireçlenmesi Tedavisi
Seçilecek tedavi yöntemine hastalığın şiddeti, hastanın yaşı ve genel durumuna bakılırsa karar verilmelidir. Erken ve orta safha, radyolojik filmlerde çok büyük değişimler izlenmeyen hastalara kilo verdirme, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile yardımcı olunmaya çalışılır. Sadece radyolojik olarak eklemin yapısının tamamen bozulmuş olduğu, diğer tedavi yöntemleriyle yardımcı olunamayan hastalara total kalça protezi ameliyatı yapılır. Total kalça protezi ameliyatında kıkırdağı tamamen yıpranmış olan tüm eklem yüzeyleri değiştirilir. Günümüz protezleri, tekniğine uygun olarak yapıldığında 20-25 yıl süreyle kullanılabilmektedir.
Kalça Kireçlenmesi Ameliyatı
Ameliyatın, protez operasyonlarının yapılmasına uygun sterilizasyon özelliklerine sahip ameliyathanelerde yapılması enfeksiyon komplikasyonunun riskini en aza indirmek için önemlidir. Kan sulandırıcı ilaçlar kesilerek bunların yerine ameliyatta kanama riskini arttırmayacak başka ilaçlara geçilir. Ameliyatta, şayet hastanın genel durumu uygunsa belden aşağı bölgenin tamamen uyuşması sağlanır. Hastaya genel anestezi verilmesi şart değildir. Ameliyat averaj 1.5 saat kadar devam eder. Hasta ameliyatta 1 gün sonrasında yürüteç yardımıyla ayağa kaldırılarak yürütülür. Hastanede kalış süresi 4-5 gündür. Hastalar eve gittiklerinde yapmaları ihtiyaç duyulan egzersizler öğretilerek taburcu edilirler.
Sonuç olarak ileri derecede kalça kireçlenmesinde kesin tedavi total kalça protezi ameliyatıdır. Bu operasyon günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu avantajlarla hastalara uzun yıllar boyunca normal yaşam kalitesi elde eden bir ameliyattır.
Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça protezi, iç-içe geçirilen metal ve plastik yuva ile metal bir top ve sap kısmından oluşan suni kalça eklemine verilen isimdir. Kalça Protezi ilk olarak 1950’li yıllarda uygulanmaya adım atmıştır. Günümüzde çeşitli materyaller ve uygulama teknikleri ile uygulanmaktadır. Daha çok metal-metal, metal-seramik uygulamaları tercih edilmekte, özellikle seramik modellerin kullanıma girmesi ile genç yaşlarda da başarı ile uygulanabilmektedir, protez ömrü ortalama 20-25 senedir.
Vücudunuzda yük taşıyıcısı olarak vazife meydana getiren eklemlerin en önemlilerinden biri, belki de en önemlisi olan kalça eklemi yıprandığında başvurabileceğiniz çözüm yolu ise kalça protezi ameliyatı olabilir. Protezin uygulama zamanını hastanın yaşı, cinsiyeti, ağrı durumu ve fonksiyonel kapasitesi belirler.
Total kalça protezinde başarı oranı %95’in üzerindedir. Yeni implant tasarımları ve seramik yüzeylerde bu sağkalım süresi 30 yılı bulmaktadır. Eğer implantta bir aşınma yada gevşeme olursa gözden geçirme cerrahisi ile yeni kalça protezi yapmak mümkündür.
Kalça protezi ameliyatı önemli bir ameliyat olup biroldukça potansiyel riskleri beraberinde getirir. Bu riskler bununla beraber kişinin ek hastalıklarına da bağlı olduğundan cerrahi öncesi risklerle ilgili doktorunuzla konuşmanız gerekir. Buna rağmen kalça protezi ameliyatı kesin ellerde yapıldığında başarı oranı çok yüksek bir operasyondur.
Fizik tedavi ameliyat sonrası ilk gün hastanede başlamaktadır, peşinden evde veya bir fizik tedavi merkezinde devam etmektedir. İyileşme süreci bireyin yaşına, rehabilitasyona gösterdiği uyuma ve sıhhat durumuna nazaran değişmekle birlikte 2-3 ay içinde tam iyileşme tamamlanmaktadır. Taburculuktan sonra 6-8 hafta fizik tedavinin devamı önerilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Öncesi
Operasyon hakkında sormak istediklerinizi sormaktan çekinmeyin. doktor ya da cerrahınız ameliyata hazırlık çerçevesinde egzersiz programı tavsiye edebilir. Bazı doktorlar, ameliyat öncesi sağlam bir kas yapısı ve esneklik programını izleyen kişilerin daha iyi neticelara ve iyileşme sürecine ulaştıklarına inanır. Doktorunuzla egzersiz programı hakkında konuşun.
Ameliyat öncesinde kıyafetlerinizin çıkarılması istenir ve hastane önlüğü giyilir. Genel anestezi ya da vücudun yarı alt kısmını uyuşturan spinal blok uygulanır. Kalça protez ameliyatında enfeksiyon yahut kan pıhtılaşması benzer biçimde olası komplikasyon riski olduğundan cerrahınız ameliyat öncesi antibiyotik ya da kan inceltici gibi prevantif ilaçlar verebilir.
Total Kalça Protezi Ameliyatı
Yeni yapay eklem, sağlıklı bir kalça ekleminin doğal, kaygan hareketlerini öykünmek etmek için tasarlanmıştır.
Kalça protez ameliyatı teknikleri gelişmektedir. Cerrahlar daha azca invazif cerrahi teknikleri geliştirmeye devam ettikçe bu tekniklerin standart yöntemlere oranlara iyileşme ve ağrı sürecini azaltması umulmaktadır. Fakat standart kalça ameliyatıyla daha az invazif operasyonları karşılaştıran çalışmalar, karışık neticelar sunmaktadır.
Bu süreçte anestezinin tesiri geçerken hasta dinlenme odasına alınır. Hemşire yada diğer anestezi görevlileri hastanın kan basıncı, nabız, ağrı, uyanıklık ya da refah derecesini ve ilaca ihtiyaç duyma durumunu gözlem altında meblağ.